Electe

Kristina Feješ ponovo oduševila posetioce Piano fest-a

Kristina Feješ je i ove godine ostavila veliki utisak na sve Subotičane koji su 5. novembra pratili veče mađarskih kompozitora u sklopu INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015. Izvodeći dela Lista, Kodalja i Bartoka svi sugrađani su uživali u virtuozitetu i energičnosti kojom Feješ maestralno komunicira sa publikom. 

Za naš sajt izjavila je da se uvek dobro oseća u Subotici da posebno voli i ceni subotičku publiku ali i da rado sarađuje sa Electe. Prošle godine subotičkoj publici predstavila se takođe u sklopu INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015. gde je imala zapažen nastup.

Kristina Feješ je rođena i odrasla u Mađarskoj, a počela je da uči da svira klavir već sa pet godina, a već sa dvanaest godina učestvuje u finalu na prestižnom Lajoš Pap pijanističkom takmičenju. Sa četrnaest godina je primljena na Bela Bartok konzervatorijum u Budimpešti.

2003. godine upisuje priznatu Franc List muzičku akademiju gde je učila od Lasla Baranjaja, Balaža Sokolaja i Atile Nemetija. Za vreme studija osvojila je mnoge nagrade, 2. mesto 2007. godine na Karl Filč pijanističkom takmičenju u Sibiju (Rumunija) i 2008. godine na Bela Bartok pijanističkom takmičenju u Segedinu (Mađarska). 2011. godine nagrađena je sa Eni Fišer stipendijom, a godinu dana kasnije dobila je ARTISJUS nagradu za njen izvanredan nastup u oblasti savremenih mađarskih kompozicija.

Kristina Feješ izvodi širok repertoar kompozicija Baha, Skarlatija, Mocarta, Betovena, Šopena, Šumana, Bramsa, Sen Sansa, Albeniza, Ravela, Debisija, kao i savremene mađarske muzike. Kako je rodom Mađarica itekako je privlači repertoar Franca Lista i Bele Bartoka. Gospođica Feješ često izvodi Listovu Sonatu u h-molu, Ravelov Koncert za klavir za levu ruku i Totentanc, kao i Albenizovu Iberiu, Bartokove komade.

Nadarena je dinamičnim i temperamentnim stilom sviranja. Raznovrsnost zvuka, fraziranje i muzički dah su ono što je izdvaja od mnogih. Njena veština ide duboko unutar muzičkog tumačenja i dozvoljava joj da izgradi veoma dirljivu muzičku atmosferu i okruženje. Njen mladi uspešan profesionalizam sa akreditivima svetskog nivoa se iskreno i toplo preporučuje svuda na svetu.

Učestvovala je na raznim majstorskim kursevima koje su vodili Dmitrij Baškirov, Pol Badura SkodaMihail Voskresenskij.

Tokom svoje karijere, sarađivala je sa renomiranim dirigentima i umetnicima kao što su Adam Medvecki i Gabor Boldocki. Kao solista redovno nastupa sa mađarskim vodećim svetskim orkestrima, uključujući Savaria simfonijskim orkestrom, BM Dunav simfonijskim orkestrom, Solnok simfonijskim orkestrom i sa Segedinskim simfonijskim orkestrom.

Iz nastupa njenih skorašnjih sezona treba izdvojiti nastupe u Palati umetnosti, Svečanoj sali na List akademiji u Budimpešti, na Muzičkoj akademiji u Beču, koncertnoj sali na Katoličkom univerzitetu u Rimu, auditorijumu Infanta Leonor u Los Kristijanosu – Tenerife (Španija), simfonijskoj sali Bavarskog radija u Minhenu, Balasi institutu u Bukureštu, Varštajn koncert domu i Lapenranta gradskom orksetru u Finskoj.

2006. godine na Mađarskom nacionalnom radiju snima uživo prvi klavirski koncert mađarskog kompozitora Hidaš Friđeša, a snimala je i kompozicije Modoras Ivana i Rože Pala.

Kao gost predavač na Bela Bartok Konzervatorijumu muzike u Budimpešti gospođica Feješ podstiče mlade umetnike da nastave sa izazovom upoznavanja sa savremenom mađarskom muzikom.

Šta Vi mislite?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.